Tekstylia w stylu kolonialnym

Opublikowany

Urządzasz salon w stylu kolonialnym i zastanawiasz się, jakie dodatki tekstylne będą pasowały do ciemnego, naturalnego drewna na podłodze i stylizowanych, rzeźbionych mebli? Ekspert firmy Fargotex podpowiada, jak tkaniny multifunkcyjne mogą dopełnić wizerunek takiego salonu.

Styl kolonialny łączy elegancję angielskich salonów z wyraźnymi wpływami kultur orientalnych. Ta mieszanka klasyki z egzotyką znajduje uznanie szczególnie wśród miłośnikom przygód i dalekich podróży, którzy dobrze czują się we wnętrzach z charakterem. Wystrój salonów urządzonych w stylu kolonialnym bazuje na naturalnych, jasnych kolorach ścian, zdobionych, drewnianych meblach i egzotycznych elementach dekoracyjnych.

Z tej samej tkaniny

Dzięki dobrze dobranym dekoracjom okiennym i dodatkom tekstylnym stylistyka salonu w stylu kolonialnym może stać się jeszcze bardziej wyrazista. Do takich wnętrz najlepiej pasować będą tkaniny dekoracyjne w stonowanych barwach z postarzaną fakturą i delikatnymi wzorami. Tego rodzaju wzornictwo sprawdzi się także na meblach tapicerowanych. Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, warto skorzystać z możliwości, jakie oferują coraz bardziej popularne tkaniny multifunkcyjne.
Tkaniny multifunkcyjne to materiały, które dzięki odpowiednim właściwościom mogą być wykorzystywane zarówno do szycia różnych dekoracji, np. zasłon, narzut czy poduszek dekoracyjnych, jaki i tapicerowania mebli. Te tkaniny wyróżniają się także ciekawym wzornictwem, dzięki czemu znajdują zastosowanie w oryginalnych wnętrzach, urządzonych np. w stylach vintage, kolonialnym czy glamour – wyjaśnia Monika Fedor, Product Manager w Fargotex Group.

Przyjemny koloryt

Dzięki tkaninom multifunkcyjnym aranżacja wnętrza w stylu kolonialnym może zyskać zupełnie nowe oblicze. Stylowe, łagodnie wyprofilowane fotele i wygodne sofy w tapicerce z takiej tkaniny będą efektowną ozdobą salonu. Warto spróbować zestawić ze sobą dwa kolory, wybierając jeden odcień tkaniny do sofy, a inny do foteli. Jeśli aranżację wnętrza uzupełnią zasłony i poduszki dekoracyjne z tej samej kolekcji, wystrój naszego salonu zyska na atrakcyjności. Podobna struktura materiału wszystkich tekstyliów pozwoli nam osiągnąć w salonie spójną i oryginalną aranżację.
Do wnętrz w stylu kolonialnym bardzo dobrze pasować będą tkaniny multifunkcyjne Camelot, które można znaleźć w ofercie naszego Studia Cosmonova. W tej kolekcji znajdziemy cztery rodzaje tkanin o różnym wzornictwie. Do salonu w stylu kolonialnym poleciłabym przede wszystkim tkaniny Merlin i Arthur. Z dostępnych czterech wariantów kolorystycznych warto wybrać taki, który będzie nawiązywał np. do koloru ścian lub przewodniego motywu dekoracyjnego we wnętrzu – dodaje Monika Fedor.

Studio_Cosmonova_-_tkanina_Camelot__3_.jpg

Studio_Cosmonova_-_tkanina_Camelot__2_.jpg

Studio_Cosmonova_-_tkanina_Camelot__1_.jpg

Jak wybrać sofę dla rodziny z dziećmi?

Dla rodzin z dziećmi sofa w salonie to nie tylko przestrzeń domowego wypoczynku dorosłych. Często staje się też miejscem zabaw dzieci, co zwiększa ryzyko niespodziewanych plam po napojach, słodyczach, kredkach czy flamastrach. Monika Fedor, ekspert Fargotex Group, radzi, jaką tkaninę obiciową wybrać, by ochronić naszą sofę przed konsekwencjami dziecięcej fantazji.